<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="153015000002021_IV_U_000827_2016_Uz_2018-01-10_001">
   <signature>IV U 827/16</signature>
   <date>2018-01-10 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2018-02-13 20:59:59.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15301500</courtId>
   <departmentId>2021</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Jerzy Zalasiński</chairman>
   <judges>
      <judge>Jerzy Zalasiński</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Wysokość emerytury</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 477(13); art. 477(13) § 1; art. 477(14); art. 477(14) § 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 137, poz. 887 - art. 173; art. 174; art. 175; art. 185; art. 185 ust. 1 a; art. 185 ust. 1 b; art. 40 a)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 477^14^ § 1 kpc</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>st. sekr. sądowy Dorota Malewicka</recorder>
   <thesis>Przepisy ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych nie przewidują automatycznego przyjmowania nowych kwot bazowych do ponownego przeliczenia przyznanych już emerytury i rent. Art. 111 ustawy o emeryturach i rentach z FUS w swoim ustępie 2 nakazuje nowy (wyższy) wskaźnik wysokości podstawy wymiaru mnożyć przez kwotę bazową ostatnio przyjętą do obliczenia świadczenia, a więc nie nową kwotę bazową.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Marta Żuk</reviser>
   <publisher>Marta Żuk</publisher>
   <dateOfPublication>2018-02-13 20:59:59.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2020-05-01 04:36:01.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>