<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="153015150002021_IV_U_000004_2021_Uz_2021-03-11_001">
   <signature>IV U 4/21</signature>
   <date>2021-03-11 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2021-03-18 21:00:04.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15301515</courtId>
   <departmentId>2021</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>sędzia Joanna Wardak</chairman>
   <judges>
      <judge>sędzia Joanna Wardak</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Świadczenia rehabilitacyjne</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 477(14); art. 477(14) § 2)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 1999 r. Nr 60, poz. 636 - art. 17; art. 17 ust. 1; art. 22)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 1974 r. Nr 24, poz. 141 - art. 53)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 17 ust. 1 i art. 22 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder></recorder>
   <thesis>Przepis art. 17 ust. 1 ustawy nie ma zastosowania do ubezpieczonego, który w okresie orzeczonej niezdolności do pracy uzyskał zaświadczenie właściwego lekarza o odzyskaniu zdolności do pracy i w związku z tym zaświadczeniem podjął pracę zarobkową, o czym zawiadomiono organ rentowy. </thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Anna Osińska</reviser>
   <publisher>Hanna Prokurat</publisher>
   <dateOfPublication>2021-03-18 21:00:04.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2021-06-19 11:21:43.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>