<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="153020000000503_I_Cz_000076_2016_Uz_2016-02-24_001">
   <signature>I Cz 76/16</signature>
   <date>2016-02-19 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2016-05-19 19:15:28.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15302000</courtId>
   <departmentId>503</departmentId>
   <type>DECISION, REASON</type>
   <chairman>Iwona Lipko</chairman>
   <judges>
      <judge>Iwona Lipko</judge>
      <judge>Elżbieta Koszel, Arkadiusz Mrowiec</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Koszty Postępowania Egzekucyjnego</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji (Dz. U. z 1997 r. Nr 133, poz. 882 - art. 43; art. 49; art. 49 ust. 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 13; art. 13 § 2; art. 385; art. 397; art. 397 § 2; art. 759; art. 759 § 2)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 49 ust. 1 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder></recorder>
   <thesis>Opłata egzekucyjna, ustalona na podstawie art. 49 ust. 1 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji, nie podlega podwyższeniu o wartość podatku VAT.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Tomasz Somber</reviser>
   <publisher>Celina Turczyn</publisher>
   <dateOfPublication>2016-05-19 19:15:28.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2016-05-19 15:59:00.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>