<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="153500000000503_I_ACa_000524_2015_Uz_2015-10-29_001">
   <signature>I ACa 524/15</signature>
   <date>2015-10-29 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2017-09-13 22:05:38.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15350000</courtId>
   <departmentId>503</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Andrzej Daczyński</chairman>
   <judges>
      <judge>Andrzej Daczyński</judge>
      <judge>Małgorzata Mazurkiewicz-Talaga</judge>
      <judge>Jacek Nowicki</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Bezpodstawne wzbogacenie</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 1994 r. Nr 89, poz. 414 - )</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 100; art. 108; art. 108 § 1; art. 207; art. 207 § 3; art. 207 § 6; art. 217; art. 217 § 2; art. 233; art. 233 § 1; art. 245; art. 385; art. 386; art. 386 § 1; art. 391; art. 391 § 1; art. 98; art. 98 § 1; § 7)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 405; art. 481; art. 481 § 1; art. 483; art. 484; art. 484 § 1; art. 484 § 2)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2004 r. Nr 19, poz. 177 - art. 145)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 405 k.c.</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>st.sekr. sąd. Kinga Kwiatkowska</recorder>
   <thesis>świadczenie gwaranta z umowy gwarancyjnej, mimo że stanowi spełnienie samodzielnego zobowiązania gwaranta wobec gwarantariusza  i służy umorzeniu jego własnego długu, jest jednocześnie zarachowane przez wierzyciela ze stosunku podstawowego na poczet świadczenia dłużnika z tego stosunku prawnego. W razie otrzymania od gwaranta przez gwanatariusza sumy gwaracyjnej, gdy nie było do tego podstaw materialnoprawnych w stosunku podstawowym, rozliczenie korzyści majątkowej uzyskanej bez podstawy prawnej pomimo zatem nastąpić pomiędzy stronami tego stosunku prawnego. Zleceniodawca gwarancji nie jest zatem pozbawiony ochrony prawnej wynikającej z poniesienia przez niego kosztów związanych z jej udzieleniem na podstawie art. 405 kc.c.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Sylwia Woźniak</reviser>
   <publisher>Danuta Wągrowska</publisher>
   <dateOfPublication>2017-09-13 22:05:38.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2021-02-21 15:16:16.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>