<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="153500000001006_II_AKa_000242_2016_Uz_2017-01-26_001">
   <signature>II AKa 242/16</signature>
   <date>2017-01-26 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2017-12-04 21:06:08.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15350000</courtId>
   <departmentId>1006</departmentId>
   <type>SENTENCE</type>
   <chairman>Izabela Pospieska</chairman>
   <judges>
      <judge>Izabela Pospieska</judge>
      <judge>Marek Kordowiecki</judge>
      <judge>Jarema Sawiński</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Kara łączna</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny (Dz. U. z 1997 r. Nr 88, poz. 553 - art. 254 a; art. 254 a § 1; art. 89; art. 89 § 1 b; art. 89 § 1 b pkt. 2; art. 89 § 1 b pkt. 4; pkt. 3)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks postępowania karnego (Dz. U. z 1997 r. Nr 89, poz. 555 - art. 577; art. 577 pkt. 7; art. 577 pkt. 8; art. 577 pkt. 8 lit. c)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 85 k.k.</legalBasis>
      <legalBasis>art. 86 § 1 k.k.</legalBasis>
      <legalBasis>art. 89 § 1, 1a, 1b k.k.</legalBasis>
      <legalBasis>art. 4 § 1 k.k.</legalBasis>
      <legalBasis>art. 19 ustawy z dnia 20 lutego 2015r. o zmianie ustawy - Kodeks karny oraz niektóych innych ustaw (Dz. U.2015.396)</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>st.sekr.sąd. Magdalena Ziembiewicz</recorder>
   <thesis>a) orzeczenie w wyroku łącznym kary łącznej nie stanowi instytucji mającej na celu działanie wyłącznie z korzyścią dla skazanego Nie można bowiem zapominać, iż w przypadku zaistnienia podstaw materialnoprawnych, określonych w rozdziale IX Kodeksu karnego do orzeczenia kary łącznej, sąd ma obowiązek orzeczenia kary łącznej, o czym świadczy treść art. 85 k.k. w brzmieniu obowiązującym do dnia 30 czerwca 2015 r. (jeżeli występują wskazane w tym przepisie okoliczności, pozwalające na orzeczenie kary łącznej, to sąd orzeka karę łączną). Marginalnie wspomnieć należy, że również przepis obowiązującego od dnia 1.07.2015 r. art. 85§1 k.k. w tożsamy sposób obliguje sąd do orzeczenia kary łącznej. O ile więc nie zachodzą materialnoprawne warunki do orzeczenia kary łącznej, to wówczas dopiero takiej kary nie orzeka się, zaś wszczęte już w tym zakresie postępowanie należy umorzyć na podstawie art. 572 k.p.k.

b) skoro po 7.06.2010 r. (a przed 1.07.2015 r.) skazany popełnił wszystkie przestępstwa, to na podstawie art. 89§1 k.k. i art. 89§1a k.k. (w brzmieniu obowiązującym we wskazanym okresie czasu) sąd może orzec karę łączną pozbawienia wolności bez warunkowego zawieszenia jej wykonania, mimo że nawet wszystkie kary jednostkowe pozbawienia wolności zostały orzeczone z warunkowym zawieszeniem ich wykonania, gdyż w takiej sytuacji faktycznej nie ma zastosowania reguła określona w art. 4§1 k.k. </thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Anna Rusinek</reviser>
   <publisher>Julita Woźniak</publisher>
   <dateOfPublication>2017-12-04 21:06:08.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2017-12-01 14:08:25.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>