<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="153500000001521_III_AUa_001101_2022_Uz_2023-03-30_001">
   <signature>III AUa 1101/22</signature>
   <date>2023-03-15 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2023-09-11 16:16:04.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15350000</courtId>
   <departmentId>1521</departmentId>
   <type>REGULATION, SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>sędzia Sylwia Dembska</chairman>
   <judges>
      <judge>sędzia Sylwia Dembska</judge>
   </judges>
   <themePhrases/>
   <references>
      <reference>Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r. (Dz. U. z 1997 r. Nr 78, poz. 483 - art. 32; art. 32 ust. 1; art. 57; art. 57 ust. 1; art. 67; art. 67 ust. 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 227; art. 233; art. 233 § 1; art. 235(2); art. 278; art. 278 § 1; art. 327(1); art. 385; art. 477(14); art. 477(14) § 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 137, poz. 887 - art. 2 a)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 162, poz. 1118 - art. 12; art. 13; art. 57; art. 57 ust. 1; art. 58)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 57 ust 1ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w zw. z  art. 67 Konstytucji RP</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>Nina Bekalarek-Bruź</recorder>
   <thesis> Przesłanki niezbędne do nabycia prawa  do renty z tytułu niezdolności do pracy określa ustawa o emeryturach i rentach z FUS, są one jednakowe i nie ma podstaw do ich podważania ze względu na indywidualną sytuację ubezpieczonego czy stan zdrowia.
Nieprzyznanie renty z tytułu niezdolności do pracy nie wyklucza innych możliwości pomocy ze strony państwa w ramach ubezpieczeń społecznych lub pomocy społecznej (zasiłki, świadczenie specjalne itp.). W związku z tym art. 57 ust. 1 w zw. z art. 65 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach FUS nie narusza art. 67 ust. 1 Konstytucji RP. (vide wyrok Trybunału Konstytucyjnego  z dnia 11 marca 2008 r., SK 58/06).</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Nina Bekalarek-Bruź</reviser>
   <publisher>Gabriela Taciak</publisher>
   <dateOfPublication>2023-09-11 16:16:04.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2023-09-01 13:21:06.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>