<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="153510000000503_I_C_002299_2013_Uz_2016-05-18_002">
   <signature>I C 2299/13</signature>
   <date>2016-05-18 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2016-07-29 19:15:29.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15351000</courtId>
   <departmentId>503</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Anna Goździewicz</chairman>
   <judges>
      <judge>Anna Goździewicz</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Błąd Lekarski</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 102; art. 207; art. 207 k; art. 207 § 7; art. 233)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 30 sierpnia 1991 r. o zakładach opieki zdrowotnej (Dz. U. z 1991 r. Nr 91, poz. 408 - art. 19; art. 19 ust. 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 444; art. 444 § 1; art. 445; art. 445 § 1; art. 448; art. 481; art. 817; art. 817 § 1; art. 817 § 2; art. 822; art. 822 § 4)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 6 listopada 2008 r. o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta (Dz. U. z 2009 r. Nr 52, poz. 417 - art. 4)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 445 kc, art. 4 ust. 1 ustawy o prawach pacjenta</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>st. sekr. sąd. Blandyna Kaczmarek</recorder>
   <thesis>. W ocenie Sądu rozpoznającego niniejszą sprawę podstawy takiej należy natomiast poszukiwać w treści art. 4 ustawy z dnia 6 listopada 2008 r. o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta (tekst jedn. Dz. U. z 2016 r., poz. 186). Zgodnie z nim w razie zawinionego naruszenia praw pacjenta sąd może przyznać poszkodowanemu odpowiednią sumę tytułem zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę na podstawie art. 448 Kodeksu cywilnego. Zgodnie z utrwalonym orzecznictwem (dot. także uprzednio obowiązującego art. 19 ust. 1 ustawy o zakładach opieki zdrowotnej) zadośćuczynienie pieniężne za naruszenie praw pacjenta może być przyznane za sam fakt naruszenia i nie jest zależne od jednoczesnego wystąpienia szkody na osobie. Przyjęcie zawinionego naruszenia praw pacjenta występuje w szczególności w sytuacji, w której na skutek zaniedbania zaniechano wykonania u pacjenta badania diagnostycznego (por. wyrok SN z 27.04.2012r. VCSK 142/11). </thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Małgorzata Strugała</reviser>
   <publisher>Małgorzata Strugała</publisher>
   <dateOfPublication>2016-07-29 19:15:29.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2023-04-01 11:27:38.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>