<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="154000000000503_I_ACa_000730_2015_Uz_2016-06-21_001">
   <signature>I ACa 730/15</signature>
   <date>2016-06-21 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2021-02-04 21:00:04.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15400000</courtId>
   <departmentId>503</departmentId>
   <type>REASON</type>
   <chairman></chairman>
   <judges/>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Dobra osobiste</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 217; art. 217 § 2; art. 227; art. 233; art. 233 § 1; art. 248; art. 248 § 1; art. 385)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 23; art. 24; art. 24 § 1; art. 6)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 24 kc</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder></recorder>
   <thesis>Kult pamięci osoby zmarłej stanowi dobro osobiste, które realizuje się w prawie do pochowania zwłok i odbycia ceremonii religijnych, wprawdzie przepisy prawa nie nakładają obowiązku udziału w pogrzebie, ani informowania o zgonie osób bliskich, jednakże obowiązujące obyczaje wskazują, że ogólnie przyjętą zasadą jest informowanie o zgonie krewnych, w szczególności osób bliskich i udział w pogrzebie, tak więc naruszenie takich norm w dostępnych warunkach może stanowić naruszenie dobra osobistego.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Aleksandra Szubert</reviser>
   <publisher>Anna Dudek</publisher>
   <dateOfPublication>2021-02-04 21:00:04.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2021-10-23 02:04:01.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>