<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="154005000001006_II_Ka_000032_2015_Uz_2015-02-26_001">
   <signature>II Ka 32/15</signature>
   <date>2015-02-26 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2015-09-17 20:15:05.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15400500</courtId>
   <departmentId>1006</departmentId>
   <type>SENTENCE</type>
   <chairman>Janusz Szarek</chairman>
   <judges>
      <judge>Janusz Szarek</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Względny Powód Odwoławczy</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 1997 r. Nr 98, poz. 602 - art. 3; art. 3 pkt. 1; art. 97; art. 97 § 1)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>107 § 1 kks</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>sekr. sądowy Renata Walczak</recorder>
   <thesis>&quot;Przede wszystkim w niniejszej sprawie należy zgodzić się z zarzutem obwinionego naruszenia przepisów prawa procesowego z art. 67 § 2, które mogło mieć wpływ na treść orzeczenia w tym konkretnym układzie procesowym. 
Faktem bezspornym w niniejszej sprawie jest to, że obwiniony w dniu 14 listopada 2014 r. (piątek) otrzymał o godzinie 16:50 zawiadomienie o terminie rozprawy wyznaczonej na dzień 17 listopada 2014 r. (poniedziałek), a więc na następny dzień roboczy po doręczeniu mu zawiadomienia (k. 18). 
Z akt sprawy wynikało także, że obwiniony nie przyznawał się do zarzucanego mu czynu i odmówił składania wyjaśnień, chcąc złożyć wyjaśnienia w sądzie (k. 13-14 wyjaśnienia obwinionego). Jeż te dwie okoliczności zestawione ze sobą powodowały, że decyzja sądu o prowadzeniu rozprawy pod nieobecność obwinionego była zbyt pochopna, skoro przepis art. 67 § 2 kpw przyznaje obwinionemu zawiadomionemu o terminie rozprawy prawo do sprowadzenia na rozprawę świadków i przedstawienia innych dowodów na swoją obronę lub wskazanie je sądowi w takim czasie aby mogły być przeprowadzone na rozprawie, nie później jednak niż w terminie 7 dni od daty doręczenia zawiadomienia. Z tego przepisu należy wyciągnąć wniosek, że pomiędzy zawiadomieniem o pierwszej rozprawie, a terminem rozprawy musi minąć termin 7-dniowy, inaczej obwiniony jest pozbawiony swych praw w procesie.&quot;</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Gabriela Szymańska</reviser>
   <publisher>Gabriela Szymańska</publisher>
   <dateOfPublication>2015-09-17 20:15:05.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2015-12-05 14:31:17.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>