<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="154005200002015_IV_P_000104_2017_Uz_2017-12-29_001">
   <signature>IV P 104/17</signature>
   <date>2017-12-29 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2018-10-22 22:10:10.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15400520</courtId>
   <departmentId>2015</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Elżbieta Domańska</chairman>
   <judges>
      <judge>Alfreda Ryba</judge>
      <judge>Katarzyna Kwolek</judge>
      <judge>Elżbieta Domańska</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Umowa o pracę</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 102)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 1999 r. Nr 60, poz. 636 - art. 8; art. 9)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 1974 r. Nr 24, poz. 141 - art. 52; art. 52 § 3; art. 53; art. 53 § 1; art. 53 § 1 pkt. 1; art. 53 § 1 pkt. 1 lit. b; art. 53 § 1 pkt. 1 ppkt. b; art. 53 § 1 ppkt. 1; art. 53 § 1 ppkt. 1 lit. b; art. 53 § 4; art. 92; art. 92 § 1; art. 92 § 1 pkt. 1)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 53 kp</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>sekr. sądowy Anna Wójcik</recorder>
   <thesis>&quot; art. 9 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, zgodnie z którym przez określenie „nieprzerwana niezdolność do pracy” należy rozumieć jeden okres niezdolności do pracy, spowodowany tą samą chorobą lub rożnymi chorobami, jeżeli nie występuje między nimi przerwa. Innymi słowy pracownik jest niezdolny do pracy „bez przerwy” i nie odzyskuje tej zdolności, nawet na jeden dzień. Natomiast jeśli między poszczególnymi okresami niezdolności do pracy, spowodowanymi różnymi chorobami, wystąpi choćby jeden dzień przerwy, w którym ubezpieczony był zdolny do pracy, okres zasiłkowy liczy się od nowa. Jeśli niezdolność do pracy trwa bez przerwy (jest nieprzerwana) to wszystkie dni tej niezdolności wlicza się w całości do jednego okresu zasiłkowego, bez względu na to, czy spowodowane zostały tą sama, czy inną chorobą.&quot;</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Ewa Maliwiecka</reviser>
   <publisher>Janina Kulikowska</publisher>
   <dateOfPublication>2018-10-22 22:10:10.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2019-05-11 03:33:50.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>