<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="154010000002021_IV_U_001907_2018_Uz_2020-12-10_001">
   <signature>IV U 1907/18</signature>
   <date>2020-12-10 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2022-06-21 20:00:03.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15401000</courtId>
   <departmentId>2021</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>do Beata Bury</chairman>
   <judges>
      <judge>do Beata Bury</judge>
   </judges>
   <themePhrases/>
   <references>
      <reference>Rozporządzenie Ministra Pracy, Płac i Spraw Socjalnych z dnia 14 lutego 1976 r. w sprawie trybu postępowania w zakresie ubezpieczenia społecznego osób wykonujących pracę na rzecz jednostek gospodarki uspołecznionej na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia (Dz. U. z 1976 r. Nr 6, poz. 33 - § 2)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 108; art. 233; art. 233 § 1; art. 235; art. 236; art. 237; art. 238; art. 239; art. 240; art. 241; art. 242; art. 243; art. 244; art. 245; art. 246; art. 247; art. 248; art. 249; art. 250; art. 251; art. 252; art. 253; art. 254; art. 255; art. 256; art. 257; art. 258; art. 259; art. 260; art. 261; art. 262; art. 263; art. 264; art. 265; art. 266; art. 267; art. 268; art. 269; art. 270; art. 271; art. 272; art. 273; art. 274; art. 275; art. 276; art. 277; art. 278; art. 279; art. 280; art. 281; art. 282; art. 283; art. 284; art. 285; art. 286; art. 287; art. 288; art. 289; art. 290; art. 291; art. 292; art. 293; art. 294; art. 295; art. 296; art. 297; art. 298; art. 299; art. 300; art. 301; art. 302; art. 303; art. 304; art. 305; art. 306; art. 307; art. 308; art. 309; art. 477(14); art. 477(14) § 2; art. 98)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 19 grudnia 1975 r. o ubezpieczeniu społecznym osób wykonujących pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia (Dz. U. z 1975 r. Nr 45, poz. 232 - )</reference>
      <reference>Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 11 października 2011 r. w sprawie postępowania o świadczenia emerytalno-rentowe (Dz. U. z 2011 r. Nr 237, poz. 1412 - § 22)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 137, poz. 887 - art. 6; art. 6 ust. 1; art. 6 ust. 1 pkt. 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 162, poz. 1118 - art. 28)</reference>
   </references>
   <legalBases/>
   <recorder>st. sekr. sądowy Katarzyna Pokrzywa</recorder>
   <thesis>Dla uznania okresu zatrudnienia wykonywanego przed wejściem w życie ustawy z 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych za okres składkowy w rozumieniu art. 6 ust. 1 pkt 2 i art. 6 ust. 2 tej ustawy, nie jest wymagane wykazanie przez osobę ubiegającą się o emeryturę lub rentę opłacania przez pracodawcę składek na pracownicze ubezpieczenie społeczne. Jeżeli więc fakt pozostawania w zatrudnieniu w stanie prawnym sprzed wejścia w życie ww. ustawy został udowodniony, to okres tego zatrudnienia jest okresem składkowym niezależnie od tego, czy za okresy zatrudnienia pracodawca opłacił składki na ubezpieczenia społeczne.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Monika Komorowska</reviser>
   <publisher>Monika Komorowska</publisher>
   <dateOfPublication>2022-06-21 20:00:03.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2022-06-21 12:46:18.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>