<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="154010150002021_IV_P_000507_2015_Uz_2015-10-19_002">
   <signature>IV P 507/15</signature>
   <date>2015-10-19 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2016-04-25 19:15:28.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15401015</courtId>
   <departmentId>2021</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Beata Bury</chairman>
   <judges>
      <judge>Beata Bury</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Porządkowa Odpowiedzialność Pracowników</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 113; art. 113 ust. 1; art. 98)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 28 lipca 2005 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (Dz. U. z 2005 r. Nr 167, poz. 1398 - art. 12)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 1974 r. Nr 24, poz. 141 - art. 108; art. 108 § 1; art. 112; art. 112 § 1; art. 113; art. 38; art. 38 § 2; art. 52; art. 52 § 1; art. 53; art. 53 § 4)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 108 i n. KP</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>Magdalena Zając</recorder>
   <thesis>1. Kara porządkowa może zostać zastosowana, jeśli pracownikowi można zarzucić bezprawne i zawinione zaniedbanie (naruszenie) obowiązków pracowniczych, co należy ocenić, biorąc pod uwagę całokształt okoliczności faktycznych danego zdarzenia. 
2. Odrzucenie sprzeciwu bez rozpatrzenia przez pracodawcę stanowiska reprezentującej pracownika zakładowej organizacji związkowej stanowi podstawę do uchylenia kary przez sąd pracy. Kodeks nie określa terminu, w którym pracodawca powinien zwrócić się do organizacji związkowej o zajęcie stanoiwska, ani terminu, w którym organizacja ta powinna udzielić odpowiedzi. Ponieważ w odniesieniu do spraw związanych z rozwiązaniem stosunku pracy, dużo ważniejszych dla pracownika niż kara porządkowa (art 38 KP, art. 52§3 KP, art. 53 § 4 KP), ustawodawca wyznaczył stosunkowo krótkie terminy, należy przyjąć, iż maksymalny termin zajęcia stanowiska przez zakładową organizację związkową wynosi 5 dni od zawiadomienia jej przez pracodawcę o wniesionym sprzeciwie. </thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Iwona Baran</reviser>
   <publisher>Iwona Baran</publisher>
   <dateOfPublication>2016-04-25 19:15:28.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2016-04-25 17:36:36.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>