<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="154010150002021_IV_P_000667_2015_Uz_2016-01-11_002">
   <signature>IV P 667/15</signature>
   <date>2016-01-11 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2017-12-04 21:03:50.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15401015</courtId>
   <departmentId>2021</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Beata Bury</chairman>
   <judges>
      <judge>Beata Bury</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Wynagrodzenie za pracę</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 98)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 1974 r. Nr 24, poz. 141 - art. 241(13); art. 241(13) § 1; art. 241(13) § 2; art. 291; art. 291 § 1; art. 77(1); art. 77(2); art. 77(2) § 2; art. 9; art. 9 § 1)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 9 KP i art. 42 KP</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>Ewa Grzybek</recorder>
   <thesis>Nabycie przez pracownika prawa do dodatku służbowego w wysokości wyższej niż 33% mogło nastąpić po dniu 1 marca 1999 r., a przed wejściem w życie Układu Zbiorowego Pracy z 2003 r., jednak tylko pracownik, który nabył takie prawo przed dniem 1 marca 1999 r. zachowywał dodatek w dotychczasowej (czyli nabytej na ten dzień) wysokości. Gdyby bowiem strony układu chciały zachować dodatek pracownika w wysokości nabytej na dzień wejścia w życie układu, nieracjonalne i niesprawiedliwe byłoby tworzenie dodatkowego warunku, iż prawo takie przysługuje tylko pracownikom, których dodatek stażowy przekroczył 33% przed datą 1 marca 1999 r Datą graniczna jest więc data 1 marca 1999 r. i do niej zgodnie z postanowieniem układu z 2003 r. dodatek mógł wzrasatć i wyłącznie do tej daty należy odnosić sformułowanie: &quot;w dotychczasowej wysokośći&quot;. </thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Maria Drewniak</reviser>
   <publisher>Maria Drewniak</publisher>
   <dateOfPublication>2017-12-04 21:03:50.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2017-11-30 11:03:55.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>