<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="154500000003003_VI_ACa_001159_2017_Uz_2019-01-30_002">
   <signature>VI ACa 1159/17</signature>
   <date>2019-01-30 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2019-09-02 19:29:43.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15450000</courtId>
   <departmentId>3003</departmentId>
   <type>REASON</type>
   <chairman>Ksenia Sobolewska - Filcek</chairman>
   <judges>
      <judge>Ksenia Sobolewska - Filcek</judge>
      <judge>Małgorzata Kuracka</judge>
      <judge>Tomasz Pałdyna</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Odrębna własność lokali</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 132; art. 132 § 1; art. 192; art. 192 pkt. 3; art. 192 zd. 1; art. 232; art. 232 zd. 2; art. 233; art. 233 § 1; art. 328; art. 328 § 2; art. 386; art. 386 § 4; art. 98)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (Dz. U. z 1994 r. Nr 85, poz. 388 - art. 2; art. 2 ust. 2; art. 4; art. 4 ust. 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 6 lipca 1982 r. o księgach wieczystych i hipotece (Dz. U. z 1982 r. Nr 19, poz. 147 - art. 3; art. 3 ust. 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 222; art. 222 § 1; art. 47; art. 47 § 1; art. 6; art. 65; art. 65 § 2)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 2 oraz 4 ust. 1 ustawy o własności lokali</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>Patryk Pałka</recorder>
   <thesis>Lokal niewyodrębniony w sposób trwały od pozostałych części budynku nie może być przedmiotem obrotu ani przedmiotem odrębnej własności.
Przedmiotem obrotu może być prawo własności - w całości lub w części (w udziale), ale już nie część składowa (fragment) rzeczy (vide: art. 47 par. 1 k.c.), jaką jest niewydzielony lokal.
Nie jest możliwe, by miejsca postojowe stanowiły jedną nieruchomość, a już przez przestrzeń między nimi nie, bo takie rozwiązanie pozostaje w sprzeczności z art. 2 ust. 2 u.w.l.: odrębną nieruchomość może stanowić wyłącznie lokal oddzielony trwałymi ścianami od innych części budynku.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Agnieszka Hydzik</reviser>
   <publisher>Agnieszka Hydzik</publisher>
   <dateOfPublication>2019-09-02 19:29:43.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2019-08-31 20:12:17.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>