<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="154500000003003_VI_ACa_001445_2014_Uz_2015-11-13_002">
   <signature>VI ACa 1445/14</signature>
   <date>2015-11-13 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2016-04-05 19:46:27.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15450000</courtId>
   <departmentId>3003</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Sędzia SA– Aldona Wapińska</chairman>
   <judges>
      <judge>SA– Agata Zając</judge>
      <judge>Dorota Wybraniec</judge>
      <judge>Sędzia SA– Aldona Wapińska</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Zasady Orzekania</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 100; art. 233; art. 233 § 1; art. 321; art. 321 § 1; art. 328; art. 328 § 2; art. 385; art. 386; art. 386 § 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 1994 r. Nr 24, poz. 83 - art. 110; art. 17; art. 50; art. 79; art. 79 ust. 1; art. 79 ust. 2; pkt. 1; pkt. 3)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 321 k.p.c.</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>sekr. sąd. Beata Pelikańska</recorder>
   <thesis>Związanie granicami żądania pozwu oznacza, że sąd nie może uwzględnić roszczenia  w większej wysokości niż żądał powód, ani też orzec na innej podstawie faktycznej niż fakty powoływane przez stronę. Nie oznacza to jednak, że sąd związany jest w sposób bezwzględny sformułowaniem żądania zgłoszonego przez powoda, a więc że może je tylko w całości uwzględnić lub w całości oddalić. Sąd Okręgowy uznał, że roszczenie powoda nie może być uwzględnione w całości, gdyż stawka wynagrodzenia przyjęta przez powoda jest wyższa niż stawka uznana przez Sąd za prawidłową, a w konsekwencji żądanie zostało uwzględnione tylko do wysokości wynikającej z przyjętej przez Sąd Okręgowy stawki. Zakres orzeczenia Sądu Okręgowego nie jest zatem szerszy od zakresu żądania powoda ani co do wysokości roszczenia, ani co do podstawy faktycznej żądania, a tym samym nie doszło do naruszenia art. 321 k.p.c.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Agnieszka Hydzik</reviser>
   <publisher>Agnieszka Hydzik</publisher>
   <dateOfPublication>2016-04-05 19:46:27.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2016-04-05 00:14:35.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>