<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="154505000001503_V_Ca_001695_2013_Uz_2013-11-15_002">
   <signature>V Ca 1695/13</signature>
   <date>2013-11-15 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2016-06-07 19:15:29.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15450500</courtId>
   <departmentId>1503</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Piotr Wojtysiak</chairman>
   <judges>
      <judge>Anna Strączyńska</judge>
      <judge>Joanna Staszewska</judge>
      <judge>Piotr Wojtysiak</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Zasada Swobody Umów</themePhrase>
      <themePhrase>Umowa O Dzieło</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 232; art. 233; art. 233 § 1; art. 286; art. 328; art. 328 § 2; art. 385; art. 98; art. 98 § 1; art. 98 § 3)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 353(1); art. 6; art. 627; art. 628; art. 628 § 1; art. 629; art. 632; art. 635; art. 636; art. 636 § 1; art. 637; art. 642; art. 642 § 1; art. 644; art. 65)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 627 k.c.</legalBasis>
      <legalBasis>art. 353^1^ k.c</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>sekr. sądowy Agnieszka Godziebiewska</recorder>
   <thesis>„ … na gruncie polskiego systemu prawnego obowiązuje zasada swobody umów, zgodnie z którą strony zawierające umowę mogą ułożyć stosunek prawny według swego uznania, byleby jego treść lub cel nie sprzeciwiały się właściwości (naturze) stosunku, ustawie ani zasadom współżycia społecznego (art. 3531 k.c.). Pozwany zatem zobowiązując się do zapłaty umówionego wynagrodzenia oraz kosztu zakupu materiałów z 20 % narzutem nie może skutecznie uchylać się od spełnienia należnego świadczenia tylko z tego powodu, że powziął wiadomość, iż na rynku dostępne są oferty bardziej konkurencyjne. Pozwany mógłby oczywiście powoływać się na „ceny zwykłe za działo tego rodzaju&quot; ale tylko wówczas gdyby w umowie cena nie została uzgodniona (art. 628 § l k.c.)” </thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Beata Gonera</reviser>
   <publisher>Beata Gonera</publisher>
   <dateOfPublication>2016-06-07 19:15:29.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2016-06-07 15:26:03.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>