<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="154505000001503_V_Ca_002324_2012_Uz_2012-11-30_001">
   <signature>V Ca 2324/12</signature>
   <date>2012-11-30 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2014-03-19 19:15:04.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15450500</courtId>
   <departmentId>1503</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman></chairman>
   <judges>
      <judge>Joanna Wiśniewska-Sadomska</judge>
      <judge>Maja Smoderek</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Umowa Dostawy</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów pomocy prawnej udzielonej przez radcę prawnego ustanowionego z urzędu (Dz. U. z 2002 r. Nr 163, poz. 1349 - § 12; § 12 ust. 1; § 12 ust. 1 pkt. 1; § 6; § 6 pkt. 3)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 232; art. 233; art. 233 § 1; art. 386; art. 386 § 1; art. 98; art. 98 § 1; art. 98 § 3)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. z 2001 r. Nr 72, poz. 747 - art. 2; art. 2 ust. 3; art. 6; art. 6 ust. 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 481; art. 481 § 1; art. 548; art. 60; art. 69)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 6 ustawy o zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym	odprowadzaniu ścieków</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>sekr. sądowy Marcin Ponikowski</recorder>
   <thesis>„ … z art. 6 ust. 1 ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków wynika, że powinna ona zostać zawarta w formie pisemnej, nie wynika z niej, że uchybienie temu wymogowi powodowałoby nieważność umowy. Tym samym forma pisemna powinna być zachowana jedynie dla celów dowodowych.
Ujawnienie woli osoby dokonującej czynności prawnej może nastąpić w sposób dorozumiany przez jakiekolwiek zachowanie się, uzewnętrzniające tę wolę w sposób obiektywnie zrozumiały, a więc albo wyraźnie, albo dorozumianie przez jakiekolwiek zachowanie się, które w okolicznościach towarzyszących w sposób dostatecznie zrozumiały wyraża wolę wywołania skutków prawnych objętych treścią czynności prawnej. Warto w tym miejscu zwrócić uwagę, iż możliwość zawarcia umowy dotyczącej usług wodno-kanalizacyjnych w sposób dorozumiany została uznana za dozwoloną także w uchwale Sądu Najwyższego z dnia 5 lutego 1998 r., w której wskazano, iż zazwyczaj można przyjmować, że zgoda osoby władającej nieruchomością na odkręcenie zaworów umożliwiających dopływ wody do urządzeń znajdujących się na tej nieruchomości jest wystarczającym przejawem woli zawarcia umowy (sygn. akt III CZP 71/97, OSNC 1998, nr 9, poz.131).”
</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Beata Sierpińska</reviser>
   <publisher>Beata Sierpińska</publisher>
   <dateOfPublication>2014-03-19 19:15:04.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2015-11-12 18:00:02.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>