<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="154505000003006_X_Ka_000222_2013_Uz_2013-04-16_002">
   <signature>X Ka 222/13</signature>
   <date>2013-04-02 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2017-03-09 18:15:33.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15450500</courtId>
   <departmentId>3006</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Agnieszka Zakrzewska</chairman>
   <judges>
      <judge>Wanda Jankowska-Bebeszko</judge>
      <judge>Agnieszka Zakrzewska</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Kara Łączna</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu (Dz. U. z 2002 r. Nr 163, poz. 1348 - § 14; § 14 ust. 2; § 14 ust. 2 pkt. 4; § 2; § 2 ust. 3)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny (Dz. U. z 1997 r. Nr 88, poz. 553 - art. 69; art. 69 § 1; art. 69 § 2; art. 70; art. 70 § 1; art. 70 § 1 pkt. 1; art. 85; art. 86; art. 86 § 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks postępowania karnego (Dz. U. z 1997 r. Nr 89, poz. 555 - art. 424; art. 424 § 1; art. 424 § 1 pkt. 1; art. 624; art. 624 § 1; art. 634)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 1991 r. Nr 80, poz. 350 - art. 38; art. 38 ust. 1; art. 42; art. 42 ust. 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 10 września 1999 r. - Kodeks karny skarbowy (Dz. U. z 1999 r. Nr 83, poz. 930 - art. 173; art. 173 § 2; art. 173 § 2 pkt. 2; art. 20; art. 20 § 2; art. 39; art. 39 § 1; art. 6; art. 6 § 2; art. 77; art. 77 § 1; art. 77 § 1 pkt. 1; art. 77 § 2; art. 77 § 2 pkt. 2; art. 9; art. 9 § 3)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 85 k.k. w zw. z art. 20 § 2 kks i art. 39 § 1 kks.</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder></recorder>
   <thesis>     Z urzędu należało zweryfikować podstawę prawną wymierzenia łącznej grzywny ( punkt IV wyroku ). W art. 20 § 2 k.k.s. wymieniono bowiem jedynie przepis art. 85 k.k. ( a nie art. 86 § 1 k.k. ) mający zastosowanie do przestępstw skarbowych, wobec czego podstawą wymierzenia kary łącznej jest, obok art. 85 k.k., przepis art. 39 § 1 k.k.s. </thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Marzena Maślany</reviser>
   <publisher>Aneta Krasuska</publisher>
   <dateOfPublication>2017-03-09 18:15:33.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2017-03-09 15:40:33.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>