<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="154505250000503_I_Co_002450_2022_Uz_2022-05-26_001">
   <signature>I Co 2450/22</signature>
   <date>2022-05-26 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2022-11-03 19:00:04.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15450525</courtId>
   <departmentId>503</departmentId>
   <type>DECISION, REASON</type>
   <chairman>asesor sądowy Mateusz Janicki</chairman>
   <judges>
      <judge>asesor sądowy Mateusz Janicki</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Postępowanie egzekucyjne (przepisy ogólne)</themePhrase>
      <themePhrase>Powództwo przeciwegzekucyjne</themePhrase>
      <themePhrase>Postępowanie egzekucyjne</themePhrase>
      <themePhrase>Tytuł wykonawczy</themePhrase>
      <themePhrase>Organ egzekucyjny</themePhrase>
      <themePhrase>Tytuł egzekucyjny</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 1049; art. 1049 § 1; art. 13; art. 13 § 2; art. 776; art. 797; art. 797 § 1; art. 804; art. 804 § 1; art. 840; art. 840 § 1; art. 98; art. 98 § 1)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 804 k.p.c., art. 840 k.p.c., art. 776 k.p.c., art. 797 k.p.c., art. 1049 k.p.c.</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder></recorder>
   <thesis>1.	Organ egzekucyjny tak samo jak nie jest władny badać zasadności i wymagalności obowiązku objętego tytułem wykonawczym (art. 804 § 1 k.p.c.), nie jest też władny egzekwować innych obowiązków niż stwierdzone tytułem wykonawczym (art. 776 k.p.c. w zw. z art. 797 § 1 k.p.c.), chociażby ściśle wynikały z tych, które w tytule są stwierdzone w powiązaniu z przepisami prawa materialnego. Do wiążącego stwierdzania, czy dany obowiązek (niestwierdzony w tytule wykonawczym) spoczywa czy nie spoczywa na danym dłużniku, powołany jest bowiem sąd w postępowaniu rozpoznawczym, a nie organ egzekucyjny (chociażby z uwagi na rodzaj świadczenia funkcję organu egzekucyjnego pełnił sąd).
2.	Świadczenie niepieniężne polegające na publikacji oświadczenia w prasie ma charakter niepodzielny.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Katarzyna Piotrowska</reviser>
   <publisher>Katarzyna Piotrowska</publisher>
   <dateOfPublication>2022-11-03 19:00:04.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2024-01-21 23:10:39.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>