<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="154505250001003_II_C_003572_2015_Uz_2017-03-06_001">
   <signature>II C 3572/15</signature>
   <date>2017-01-11 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2017-03-14 18:15:38.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15450525</courtId>
   <departmentId>1003</departmentId>
   <type>REGULATION, REASON</type>
   <chairman></chairman>
   <judges/>
   <themePhrases/>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 109; art. 109 § 1; art. 130; art. 130 § 2; art. 191; art. 193; art. 193 § 2; art. 207; art. 207 § 6; art. 230; art. 231; art. 232; art. 3; art. 339; art. 339 § 2)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 25 lutego 1964 r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. z 1964 r. Nr 9, poz. 59 - art. 27)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 60; art. 666; art. 666 § 1; art. 668; art. 668 § 1; art. 680; art. 688; art. 691)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz. U. z 2001 r. Nr 71, poz. 733 - art. 11; art. 11 ust. 1; art. 11 ust. 2; art. 11 ust. 2 pkt. 1; art. 11 ust. 2 pkt. 2; art. 14; art. 14 ust. 4; art. 15; art. 15 ust. 4; art. 2; art. 2 ust. 1; art. 2 ust. 1 pkt. 1; art. 2 ust. 1 pkt. 2; art. 680)</reference>
   </references>
   <legalBases/>
   <recorder></recorder>
   <thesis>Współmałżonek osoby nawiązującej stosunek najmu jest również najemcą, a zatem i lokatorem w znaczeniu art. 2 ust. 1 pkt 1 oraz art. 11 ust. 1 ustawy o ochronie praw lokatorów, jeżeli nawiązanie stosunku najmu lokalu mającego służyć zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych założonej przez nich rodziny nastąpiło w czasie trwania małżeństwa (art. 680[1] Kc). Wynajmujący powinien zatem oświadczenie o wezwaniu do zapłaty z wyznaczeniem dodatkowego miesięcznego terminu i zapowiedzią wypowiedzenia stosunku najmu, o którym mowa w art. 11 ust. 2 pkt 2 ww. ustawy, skierować nie tylko do najemcy z którym zawierał umowę, bądź który stał się najemcą z mocy art. 691 Kc, ale także do najemcy, który stał się nim z mocy art. 680[1] Kc</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Anna Marciniak</reviser>
   <publisher>Anna Marciniak</publisher>
   <dateOfPublication>2017-03-14 18:15:38.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2017-03-14 13:47:16.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>