<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="154505250001003_II_Ns_000602_2016_Uz_2017-01-24_001">
   <signature>II Ns 602/16</signature>
   <date>2016-11-16 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2017-02-08 18:15:38.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15450525</courtId>
   <departmentId>1003</departmentId>
   <type>REGULATION, REASON</type>
   <chairman></chairman>
   <judges/>
   <themePhrases/>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 13; art. 13 § 1; art. 13 § 1 zd. 1; art. 520; art. 520 § 1; art. 677; art. 677 § 2; art. 686)</reference>
      <reference>Dekret z dnia 8 października 1946 r. - Prawo spadkowe (Dz. U. z 1946 r. Nr 60, poz. 328 - )</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 1015; art. 926; art. 926 § 2; art. 927; art. 927 § 1; art. 931; art. 931 § 1; art. 948; art. 961; art. 968; art. 970; art. 972; art. 9811; art. 9811 § 1; art. 9811 § 2; art. 9815)</reference>
   </references>
   <legalBases/>
   <recorder></recorder>
   <thesis>wyrównają w ramach działu spadku. Reasumując, art. 961 Kc nie ma zastosowania, jeśli z okoliczności wynika, że przed sporządzeniem testamentu spadkodawca dokonywał już darowizn bez zwolnienia z obowiązku zaliczenia na schedę. Z takiej okoliczności wynika bowiem że sporządzając testament obejmujący cały lub prawie cały majątek, brał pod uwagę nie tylko majątek wymieniony w testamencie, ale i majątek wcześniej zbyty na rzecz spadkobierców ustawowych czynnościami nieodpłatnymi inter vivos. W takim wypadku na przeszkodzie zastosowaniu art. 961 Kc stoi więc art. 948 Kc.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Anna Marciniak</reviser>
   <publisher>Anna Marciniak</publisher>
   <dateOfPublication>2017-02-08 18:15:38.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2017-02-08 11:40:28.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>