<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="154505250003012_VI_Nsm_002569_2018_Uz_2021-10-19_001">
   <signature>VI Nsm 2569/18</signature>
   <date>2021-10-19 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2021-12-02 21:31:43.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15450525</courtId>
   <departmentId>3012</departmentId>
   <type>DECISION</type>
   <chairman>sędzia Barbara Ciwińska</chairman>
   <judges>
      <judge>sędzia Barbara Ciwińska</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Władza rodzicielska</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references/>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 111, 113 kro</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>Maciej Lasota</recorder>
   <thesis>1.	uznać, że nie zachodzą  przesłanki do pozbawienia władzy rodzicielskiej D.B. nad  małoletnimi synami:  T.O. ur. (...) r.  i M.O.  ur.(...)r., 
2.	ustalić, że miejscem pobytu małoletnich T.O. i M. O. jest każdorazowe miejsce zamieszkania ich matki D.B.,
3.	ustalić kontakty wnioskodawcy M.O. z małoletnimi synami  T.O. i M.O.  w ten sposób, że M.O. będzie kontaktował się i sprawował opiekę nad swoimi małoletnimi synami poza miejscem zamieszkania dzieci i bez obecności matki:

I.	w czasie roku szkolnego : 
a)	w co drugi weekend poczynając od 29.10.2021r. po odebraniu dzieci ze szkoły w  piątek do niedzieli godzina 20.00,  kiedy to odprowadzi je  do miejsca zamieszkania u matki, 
b)	w każdy wtorek i czwartek po odebraniu dzieci ze szkoły do godziny 20.00  tego samego dnia,  kiedy to odprowadzi je  do miejsca zamieszkania u matki,
c)	w Święta  Bożego Narodzenia, Święta Wielkanocy oraz tak zwane  długie weekendy w sposób uzgodniony z matką na miesiąc wcześniej, 
d)	w czasie ferii zimowych szkolnych przez pierwszy tydzień tych ferii, 

II.	w okresie wakacji przez  przez połowę wakacji w sposób uzgodniony z matką małoletnich do końca stycznia każdego roku, 

4.	w pozostałym zakresie wnioski stron oddalić, 

5.	pozostawić strony przy poniesionych kosztach zastępstwa procesowego,

6.	kosztami postępowania obciążyć strony w ten sposób, że pobrać na rzecz Skarbu Państwa kasa Sądu Rejonowego dla m.st. Warszawy w Warszawie  od wnioskodawcy M.O. kwotę 2.000 ( dwa tysiące złotych) oraz od uczestniczki  D.B.  kwotę  1.600 ( jeden tysiąc sześćset) złotych  tytułem pokrycia kosztów wydanych w sprawie opinii biegłych.

</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Ewa Rębecka</reviser>
   <publisher>Ewa Rębecka</publisher>
   <dateOfPublication>2021-12-02 21:31:43.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2022-06-15 02:40:51.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>