<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="154505250003521_VII_P_001196_2017_Uz_2018-08-14_001">
   <signature>VII P 1196/17</signature>
   <date>2018-08-14 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2019-09-10 19:29:38.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15450525</courtId>
   <departmentId>3521</departmentId>
   <type>SENTENCE</type>
   <chairman>Małgorzata Nożykowska</chairman>
   <judges>
      <judge>Małgorzata Nożykowska</judge>
   </judges>
   <themePhrases/>
   <references/>
   <legalBases/>
   <recorder>Maciej Przesmycki</recorder>
   <thesis>Do umowy o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy może również zostać wprowadzone prawo odstąpienia od niej (art. 395 k.c.), o ile nie pozostaje to w sprzeczności z zasadami prawa pracy (art. 300 k.p.). Taka sprzeczność nie zachodzi w sytuacji, kiedy wykonanie prawa odstąpienia zostało ograniczone do momentu rozwiązania stosunku pracy, w takim bowiem przypadku realizacja wzajemnych zobowiązań wynikających z umowy nie została jeszcze rozpoczęta. Ma to istotne znaczenie, gdyż wykonanie prawa odstąpienia wywołuje skutki z mocą wsteczną (ex tunc), a tym samym umowę uważa się za niezawartą.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Kamila Bidzińska</reviser>
   <publisher>Kamila Bidzińska</publisher>
   <dateOfPublication>2019-09-10 19:29:38.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2019-09-10 13:53:08.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>