<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="154505250003521_VII_P_001766_2014_Uz_2015-07-02_001">
   <signature>VII P 1766/14</signature>
   <date>2015-06-23 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2016-03-07 17:37:40.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15450525</courtId>
   <departmentId>3521</departmentId>
   <type>REASON</type>
   <chairman></chairman>
   <judges/>
   <themePhrases/>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 477(2); art. 477(2) § 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 1974 r. Nr 24, poz. 141 - art. 32; art. 32 § 1; art. 32 § 1 pkt. 1; art. 32 § 1 pkt. 3; art. 33; art. 50; art. 50 § 3; art. 50 § 4)</reference>
   </references>
   <legalBases/>
   <recorder></recorder>
   <thesis>niedopuszczalne jest zawarcie w umowie o pracę postanowienia o dopuszczalności wcześniejszego rozwiązania umowy o pracę przez każdą ze stron z zachowaniem dwutygodniowego okresu wypowiedzenia w sytuacji umowy zawartej na czas określony krótszy niż 6 miesięcy. W sytuacji skorzystania przez pracodawcę z takiego zapisu umowy pracownikowi przysługuje roszczenie o odszkodowanie </thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Agnieszka Madeja</reviser>
   <publisher>Agnieszka Madeja</publisher>
   <dateOfPublication>2016-03-07 17:37:40.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2016-03-07 12:34:50.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>