<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="154505250003521_VII_U_000196_2016_Uz_2016-08-04_001">
   <signature>VII U 196/16</signature>
   <date>2016-08-04 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2017-11-22 21:05:27.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15450525</courtId>
   <departmentId>3521</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Małgorzata Nożykowska</chairman>
   <judges>
      <judge>Małgorzata Nożykowska</judge>
   </judges>
   <themePhrases/>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 477(14); art. 477(14) § 2)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 1999 r. Nr 60, poz. 636 - art. 48 a; art. 49; art. 49 ust. 1; art. 49 ust. 1 pkt. 1)</reference>
   </references>
   <legalBases/>
   <recorder>Maciej Przesmyki</recorder>
   <thesis>W ocenie Sądu nie ma podstaw do zastosowania art. 49 ust. 1 pkt. 1  ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa , gdyż nie jest prawdą aby niezdolność do pracy powstała u odwołującej przed upływem pełnego miesiąca kalendarzowego ubezpieczenia chorobowego. Nie ulega bowiem wątpliwości – co nie było przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych kwestionowane – że odwołująca podlegała dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu od dnia 7 października 2015 r., a zatem zastosowanie znajduje art. 48 a ww. ustawy.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Agnieszka Madeja</reviser>
   <publisher>Agnieszka Madeja</publisher>
   <dateOfPublication>2017-11-22 21:05:27.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2017-11-21 15:05:14.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>