<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="154505250003521_VII_U_000554_2015_Uz_2016-07-27_001">
   <signature>VII U 554/15</signature>
   <date>2016-07-27 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2017-11-17 21:05:28.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15450525</courtId>
   <departmentId>3521</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Marcin Soćko</chairman>
   <judges>
      <judge>Marcin Soćko</judge>
   </judges>
   <themePhrases/>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 100)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 1999 r. Nr 60, poz. 636 - art. 17)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 481; art. 481 § 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 137, poz. 887 - )</reference>
   </references>
   <legalBases/>
   <recorder>Kamila Bidzińska</recorder>
   <thesis>przesłanka pouczenia osoby pobierającej świadczenie  o okolicznościach powodujących ustanie prawa do tych świadczeń realizuje się wyłącznie w przypadku świadczeń których wypłata następuje na mocy pisemnej decyzji organu rentowego, która jest następnie doręczana osobie ubezpieczonej. W przypadku zasiłku chorobowego wypłacanego przez płatnika ( co miało miejsce w niniejszej sprawie) decyzja taka nie jest wydawana przez organ rentowy.  W takiej sytuacji ZUS nie ma możliwości pouczenia z momentem przyznania prawa o okolicznościach powodujących ustanie prawa do tego świadczenia. W przypadku zasiłku chorobowego wypłacanego bez pisemnego wniosku ubezpieczonego, bez pisemnej decyzji organu rentowego obowiązek zwrotu świadczenia zasiłku chorobowego aktualizuje się jeśli zaistnieje okoliczność powodująca ustanie prawa do tego świadczenia. W przypadku dokonania innej wykładni w przeważającej części przypadków pobierania świadczenia w postaci zasiłku chorobowego wypłacanego przez płatnika składek nie miałby faktycznego zastosowania art.17 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r.  Przepisy prawa nie nakładają obowiązku pouczania czy to przez płatnika czy organ rentowy osoby pobierającej zasiłek chorobowy wypłacany przez płatnika bez pisemnej decyzji ZUS o okolicznościach, których zajście powoduje utratę prawa do tego świadczenia. </thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Agnieszka Madeja</reviser>
   <publisher>Agnieszka Madeja</publisher>
   <dateOfPublication>2017-11-17 21:05:28.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2017-11-21 15:04:47.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>