<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="154505250004527_IX_GC_003517_2018_Uz_2018-09-13_001">
   <signature>IX GC 3517/18</signature>
   <date>2018-09-13 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2020-10-07 22:00:06.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15450525</courtId>
   <departmentId>4527</departmentId>
   <type>SENTENCE</type>
   <chairman>Aleksandra Zielińska-Ośko</chairman>
   <judges>
      <judge>Aleksandra Zielińska-Ośko</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Umowa przewozu</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references/>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 774 k.c.</legalBasis>
      <legalBasis>art. 482 § 1 k.c.</legalBasis>
      <legalBasis>art. 4 w zw. z art. 4a w zw. z art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 8 marca 2013 r o terminach zapłaty w transakcjach handlowych .</legalBasis>
      <legalBasis>art. 48 ustawy z dnia 15 listopada 1984 r. Prawo przewozowe</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>Klaudia Chrzanowska</recorder>
   <thesis>Przewoźnik ma prawo sprawdzić wprowadzone dane przez nadawcę, niewątpliwie dotyczyć to będzie także podanych przez nadawce wymiarów paczek i ich wagi (...). Jednakże sposób sprawdzenia również musi być objęty wiedzą i zgodą obydwu stron i nie może stawiać przewoźnika w uprzywilejowanej pozycji pozbawiając nadawce praw.
</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Katarzyna Płachecka</reviser>
   <publisher>Katarzyna Płachecka</publisher>
   <dateOfPublication>2020-10-07 22:00:06.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2020-10-07 15:35:26.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>