<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="154505250004527_IX_GC_003949_2014_Uz_2015-10-13_001">
   <signature>IX GC 3949/14</signature>
   <date>2015-10-13 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2016-03-04 18:00:26.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15450525</courtId>
   <departmentId>4527</departmentId>
   <type>SENTENCE</type>
   <chairman>Aleksandra Zielińska-Ośko</chairman>
   <judges>
      <judge>Aleksandra Zielińska-Ośko</judge>
   </judges>
   <themePhrases/>
   <references/>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 876 § 1 k.c. w zw. z art. 518 § 1 pkt 1 k.c. oraz art. 482 § 1 k.c. w zw. z art. 481 k.c.</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>Ewelina Chrabałowska</recorder>
   <thesis>W przypadku umowy poręczenia nie dochodzi bowiem do przeniesienia wierzytelności na skutek czynności prawnej wierzyciela, ale do nabycia wierzytelności z mocy samego prawa przez osobę trzecią (poręczyciela), która spłaca wierzyciela. </thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Monika Chludzińska</reviser>
   <publisher>Monika Chludzińska</publisher>
   <dateOfPublication>2016-03-04 18:00:26.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2016-03-04 14:18:39.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>