<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="154505250004527_IX_GC_003949_2014_Uz_2015-11-03_001">
   <signature>IX GC 3949/14</signature>
   <date>2015-11-03 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2016-03-04 18:00:26.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15450525</courtId>
   <departmentId>4527</departmentId>
   <type>REASON</type>
   <chairman></chairman>
   <judges>
      <judge>Aleksandra Zielińska-Ośko</judge>
   </judges>
   <themePhrases/>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 102; art. 203; art. 203 § 1; art. 203 § 2; art. 203 § 3; art. 217; art. 217 § 3; art. 355; art. 355 § 1; art. 98)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 15 kwietnia 2011 r. o działalności leczniczej (Dz. U. z 2011 r. Nr 112, poz. 654 - art. 4; art. 4 ust. 3; art. 54; art. 54 ust. 5; art. 54 ust. 6)</reference>
      <reference>Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu (Dz. U. z 2002 r. Nr 163, poz. 1348 - § 6; § 6 pkt. 5)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 102; art. 320; art. 481; art. 482; art. 482 § 1; art. 509; art. 512; art. 518; art. 518 § 1; art. 518 § 1 pkt. 1; art. 6; art. 65; art. 65 § 1; art. 65 § 2; art. 83; art. 83 § 1; art. 876; art. 876 § 1; art. 881; art. 885)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 30 kwietnia 2010 r. o instytutach badawczych (Dz. U. z 2010 r. Nr 96, poz. 618 - )</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2004 r. Nr 19, poz. 177 - art. 144)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 876 § 1 k.c. w zw. z art. 518 § 1 pkt 1 k.c. oraz art. 482 § 1 k.c. w zw. z art. 481 k.c.</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder></recorder>
   <thesis>W przypadku umowy poręczenia nie dochodzi bowiem do przeniesienia wierzytelności na skutek czynności prawnej wierzyciela, ale do nabycia wierzytelności z mocy samego prawa przez osobę trzecią (poręczyciela), która spłaca wierzyciela. </thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Monika Chludzińska</reviser>
   <publisher>Monika Chludzińska</publisher>
   <dateOfPublication>2016-03-04 18:00:26.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2016-03-04 14:33:16.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>