<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="154505250004527_IX_GC_004496_2018_Uz_2021-01-18_001">
   <signature>IX GC 4496/18</signature>
   <date>2021-01-18 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2022-10-04 20:00:04.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15450525</courtId>
   <departmentId>4527</departmentId>
   <type>REASON</type>
   <chairman></chairman>
   <judges>
      <judge>Aleksandra Zielińska – Ośko</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Umowa przewozu</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 1997 r. Nr 137, poz. 926 - art. 56; art. 56 § 1; art. 6; art. 6 ust. 2; art. 6 ust. 3)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 15 listopada 1984 r. - Prawo przewozowe (Dz. U. z 1984 r. Nr 53, poz. 272 - )</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 100; art. 232; art. 333; art. 333 § 1; art. 333 § 1 pkt. 2)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 5; art. 6; art. 774; art. 775)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 774 k.c.</legalBasis>
      <legalBasis>art. 10 ustawy z dnia 8 marca 2013 r. o przeciwdziałaniu nadmiernym opóźnieniom w transakcjach handlowych (dz. U. z 2016 poz. 684)</legalBasis>
      <legalBasis>art. 5 k.c.</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder></recorder>
   <thesis>1. Zgodnie z art. 774 k.c. przez umowę przewozu przewoźnik zobowiązuje się w zakresie działalności swojego przedsiębiorstwa do przewiezienia za wynagrodzeniem osób lub rzeczy.  Z treści powyższego przepisu wprost wynika, że umowa przewozu jest umową odpłatną i wzajemną, a więc za wykonanie przewozu przewoźnikowi przysługuje wynagrodzeni. Kontrahentem przewoźnika w umowie przewozu jest nadawca (wysyłający przesyłkę), a więc na nim spoczywa - na podstawie art. 774 k.c. - obowiązek zapłaty przewoźnikowi wynagrodzenia.
2. Roszczenie o stałą kwotę rekompensaty kosztów odzyskiwania należności przysługuje wierzycielowi od każdej dokonanej transakcji handlowej. W przypadku umów ramowych przez transakcję handlową należy rozumieć każdą transakcję wykonawczą. Mając jednak na uwadze dolegliwości dla dłużnika takiej sankcji, do sądu należy zbadanie czy w okolicznościach konkretnej sprawy wierzyciel nie nadużył przyznanego mu prawa, biorąc pod uwagę art. 5 k.c. </thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Katarzyna Płachecka</reviser>
   <publisher>Katarzyna Płachecka</publisher>
   <dateOfPublication>2022-10-04 20:00:04.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2022-10-04 16:15:49.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>