<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="155000000001521_III_AUa_000141_2019_Uz_2019-04-23_001">
   <signature>III AUa 141/19</signature>
   <date>2019-04-09 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2019-08-29 19:25:25.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15500000</courtId>
   <departmentId>1521</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Irena Różańska-Dorosz</chairman>
   <judges>
      <judge>Artur Tomanek</judge>
      <judge>Irena Różańska-Dorosz</judge>
      <judge>Robert Kuczyński</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Wysokość emerytury</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 217; art. 227; art. 233; art. 278; art. 286; art. 385; art. 477(14); art. 477(14) § 1)</reference>
      <reference>Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 11 października 2011 r. w sprawie postępowania o świadczenia emerytalno-rentowe (Dz. U. z 2011 r. Nr 237, poz. 1412 - § 21; § 21 ust. 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 162, poz. 1118 - art. 110; art. 110 a; art. 110 ust. 3; art. 15; art. 15 ust. 5)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 110a ustawy o emeryturach i rentach z FUS (Dz.U.2018.1270</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>Marcin Guzik</recorder>
   <thesis>Art. 110a ustawy o FUS daje prawo do jednorazowego przeliczenia emerytury w przypadku osób, które osiągały wysokie zarobki (wskaźnik podstawy wymiaru na poziomie ponad 250%) i odprowadzały przed 1 stycznia 1999 r. wysokie składki emerytalne. Do wyliczeń muszą być jednak przyjęte również zarobki przypadające chociażby w części po uzyskaniu prawa do emerytury, co wynika z literalnego brzmienia ww. przepisu. 
Ubezpieczony spełnia warunek wykazania podstawy wymiaru składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, ponieważ po przyznaniu mu emerytury, tj. od 16 stycznia 2003 r., był zatrudniony w okresie od 1 września 2017 r. do 30 listopada 2017 r., jednak nie spełnia on warunku wykazania wskaźnika wysokości podstawy wymiaru powyżej 250% w 10 kolejnych latach wybranych z 20 lat przypadających bezpośrednio przed rokiem, w którym zgłosił wniosek o ponowne ustalenie wysokości świadczenia, tj. w latach 2008 - 2017, bo w tym okresie wnioskodawca posiada jedynie trzy miesiące okresów składkowych, co spowodowało, że wskaźnik wysokości podstawy wymiaru wynosi jedynie 11,71%. 
</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Katarzyna Gulanowska</reviser>
   <publisher>Katarzyna Gulanowska</publisher>
   <dateOfPublication>2019-08-29 19:25:25.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2019-08-29 15:11:13.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>