<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="155000000001521_III_AUa_001701_2013_Uz_2014-01-21_001">
   <signature>III AUa 1701/13</signature>
   <date>2014-01-21 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2016-03-14 16:31:45.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15500000</courtId>
   <departmentId>1521</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Irena Różańska-Dorosz</chairman>
   <judges>
      <judge>Ireneusz Lejczak</judge>
      <judge>Maria Pietkun</judge>
      <judge>Irena Różańska-Dorosz</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Emerytura Wcześniejsza</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 233; art. 233 § 1; art. 385)</reference>
      <reference>Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego oraz wzrostu emerytur i rent inwalidzkich dla pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. z 1983 r. Nr 8, poz. 43 - § 4)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 162, poz. 1118 - art. 184; art. 184 ust. 1; art. 32; art. 46; art. 46 ust. 1)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 184 w zw. z art. 32 ustawy o Funduszu Ubezpieczeń Społecznych</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>Karolina Sycz</recorder>
   <thesis>Wnioskodawcy nie przysługuje prawo do emerytury w obniżonym wieku z tytułu pracy w warunkach szczególnych, bowiem na dzień 1.01.1999r. udowodnił jedynie 13 lat, 3 miesiące i 6 dni takiej pracy, zamiast wymaganych 15 lat szczególnego stażu pracy.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Teresa Kudanowska-Giedrojć </reviser>
   <publisher>Teresa Kudanowska-Giedrojć </publisher>
   <dateOfPublication>2016-03-14 16:31:45.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2016-03-14 11:13:09.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>