<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="155015150000503_I_C_000302_2015_Uz_2017-01-03_001">
   <signature>I C 302/15</signature>
   <date>2016-06-01 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2017-03-10 19:12:55.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15501515</courtId>
   <departmentId>503</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Anna Lipnicka</chairman>
   <judges>
      <judge>Anna Lipnicka</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Bezumowne korzystanie</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów pomocy prawnej udzielonej przez radcę prawnego ustanowionego z urzędu (Dz. U. z 2002 r. Nr 163, poz. 1349 - § 6; § 6 pkt. 5)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 232; art. 98)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 28 lipca 2005 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (Dz. U. z 2005 r. Nr 167, poz. 1398 - art. 13; art. 13 ust. 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16, poz. 93 - art. 455; art. 481; art. 481 § 1; art. 481 § 2; art. 498; art. 498 § 1; art. 6)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 16 listopada 2006 r. o opłacie skarbowej (Dz. U. z 2006 r. Nr 225, poz. 1635 - art. 1; art. 1 ust. 1; art. 1 ust. 1 pkt. 2)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art.39b ust. 1 i 2 ustawy z dn. 19.10.1991r. o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>stażysta Katarzyna Wojciechowska</recorder>
   <thesis>Osoba władająca nieruchomością wchodzącą w skład Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa  bez tytułu prawnego jest zobowiązana do  zapłaty na rzecz Agencji Nieruchomości Rolnych wynagrodzenia za korzystanie z tej nieruchomości w wysokości stanowiącej 5-krotność wywoławczej wysokości czynszu , który byłby należny  od tej nieruchomości, gdyby była ona przedmiotem  umowy dzierżawy  po przeprowadzeniu przetargu.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Małgorzata Popławska</reviser>
   <publisher>Aleksandra Lewczak</publisher>
   <dateOfPublication>2017-03-10 19:12:55.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2024-01-17 08:55:41.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>