<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="155020250002015_IV_P_000063_2015_Uz_2015-12-14_001">
   <signature>IV P 63/15</signature>
   <date>2015-11-24 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2015-12-30 18:15:33.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15502025</courtId>
   <departmentId>2015</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Tomasz Fudali</chairman>
   <judges>
      <judge>Tomasz Fudali</judge>
      <judge>Helena Kozłowska</judge>
      <judge>Teresa Wawreniuk</judge>
   </judges>
   <themePhrases/>
   <references>
      <reference>Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów pomocy prawnej udzielonej przez radcę prawnego ustanowionego z urzędu (Dz. U. z 2002 r. Nr 163, poz. 1349 - § 11; § 11 ust. 1; § 11 ust. 1 pkt. 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 108; art. 108 § 1; art. 108 § 1 zd. 1; art. 108 § 12; art. 108 § 12 ust. 1; art. 108 § 12 ust. 1 pkt. 1; art. 109; art. 109 § 2; art. 109 § 2 ust. 1; art. 219; art. 98; art. 98 § 1; art. 98 § 3)</reference>
      <reference>Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu (Dz. U. z 2002 r. Nr 163, poz. 1348 - rozdział 3; rozdział 4; rozdział 5; rozdział 5 ust. 1; § 2; § 2 ust. 1; § 2 ust. 2; § 2 ust. 2 zd. 1)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 1974 r. Nr 24, poz. 141 - art. 29; art. 29 § 1; art. 29 § 1 pkt. 2; art. 30; art. 30 § 3; art. 30 § 4; art. 42; art. 42 § 1; art. 42 § 2; art. 42 § 3; art. 42 § 4; art. 45; art. 45 § 1)</reference>
   </references>
   <legalBases/>
   <recorder>Magdalena Przyślakiewicz</recorder>
   <thesis>Pracodawca ma pełne prawo dokonać wypowiedzenia pracownikowi umownych warunków pracy i płacy z przyczyn uzasadniających jego słusznym interesem, w tym także bezpośrednio po podjęciu przez pracownika pracy w konsekwencji wykonania orzeczenia sądowego. Takie postępowanie pracodawcy nie stanowi nadużywania prawa i nie może być zakwalifikowane jako bezprawna forma szykany pracownika.</thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Bernadetta Mączka</reviser>
   <publisher>Bernadetta Mączka</publisher>
   <dateOfPublication>2015-12-30 18:15:33.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2016-01-21 10:28:07.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>