<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="155500000001521_III_AUa_000517_2014_Uz_2015-03-12_001">
   <signature>III AUa 517/14</signature>
   <date>2015-03-12 01:00:00.0 CET</date>
   <publicationDate>2015-11-20 18:16:28.0 CET</publicationDate>
   <courtId>15550000</courtId>
   <departmentId>1521</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Barbara Białecka</chairman>
   <judges>
      <judge>Urszula Iwanowska</judge>
      <judge>Barbara Białecka</judge>
      <judge>Beata Górska</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Emerytura Wcześniejsza</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 233; art. 233 § 1; art. 244; art. 244 § 1; art. 244 § 2; art. 245; art. 328; art. 328 § 2; art. 385; art. 477(14); art. 477(14) § 1)</reference>
      <reference>Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego oraz wzrostu emerytur i rent inwalidzkich dla pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. z 1983 r. Nr 8, poz. 43 - § 1; § 2)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 1974 r. Nr 24, poz. 141 - art. 52; art. 52 § 2)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 162, poz. 1118 - art. 184; art. 27; art. 32)</reference>
   </references>
   <legalBases>
      <legalBasis>art. 184 w zw. z art. 32 i 27 FUS</legalBasis>
   </legalBases>
   <recorder>St. sekr. sąd. Katarzyna Kaźmierczak</recorder>
   <thesis>Powierzanie obowiązków brygadzisty automatycznie nie powoduje, że praca na takim stanowisku uniemożliwia uznanie jej za wykonywaną w szczególnych warunkach, jeżeli jest to brygadzista pracujący i wykonujący stale i w pełnym wymiarze pracę wymieniona w rozporządzeniu z 07.02.1983r. Nie można jednak uznać że w czasie pełnienia obowiązków brygadzisty ubezpieczony wykonywał pracę w szczególnych warunkach albowiem z akt osobowych wynika, że powierzane mu obowiązki brygadzisty warsztatu elektrycznego, a zatem nie była to praca wymieniona w wykazie A dziale II rozporządzenia. Nie każda praca elektromontera, a tym bardziej elektryka jest pracą w szczególnych warunkach. Jeżeli nie są to prace w energetyce i to te wymienione ściśle w dziale II rozporządzenia, to nie można ich uwzględnić jako pracy w szczególnych warunkach. </thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Katarzyna Kaźmierczak</reviser>
   <publisher>Magdalena Beker</publisher>
   <dateOfPublication>2015-11-20 18:16:28.0 CET</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2015-11-20 15:39:57.0 CET</dateOfLastUpdate>
</judgement>