<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<judgement id="155500000001521_III_AUa_000732_2016_Uz_2017-07-12_001">
   <signature>III AUa 732/16</signature>
   <date>2017-07-12 02:00:00.0 CEST</date>
   <publicationDate>2017-08-21 21:58:56.0 CEST</publicationDate>
   <courtId>15550000</courtId>
   <departmentId>1521</departmentId>
   <type>SENTENCE, REASON</type>
   <chairman>Jolanta Hawryszko</chairman>
   <judges>
      <judge>Urszula Iwanowska</judge>
      <judge>Jolanta Hawryszko</judge>
      <judge>Anna Polak</judge>
   </judges>
   <themePhrases>
      <themePhrase>Wysokość emerytury</themePhrase>
   </themePhrases>
   <references>
      <reference>Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 1964 r. Nr 43, poz. 296 - art. 385)</reference>
      <reference>Ustawa z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 1998 r. Nr 162, poz. 1118 - art. 173; art. 173 ust. 4; art. 173 ust. 5; art. 173 ust. 5 a; art. 25; art. 25 a)</reference>
   </references>
   <legalBases/>
   <recorder>St. sekr. sąd. Edyta Rakowska</recorder>
   <thesis>Brak świadectwa pracy nie stanowi przeszkody do wydania prawidłowej decyzji, gdy wykazane zostały przez ubezpieczoną okresy składkowe i nieskładkowe oraz wysokości podstaw wymiaru składek za okres do dnia złożenia wniosku emerytalnego. Przedłożenie świadectwa pracy było zresztą uprawnieniem, a nie obowiązkiem ubezpieczonej. Świadectwo pracy nie uprawniało też organu rentowego do dokonania weryfikacji obliczania podstawy emerytury. W tym kontekście należy podkreślić, że organ rentowy ma obowiązek działać na podstawie prawa i w graniach prawa, a zatem dodatkowe okresy zatrudnienia, wykazane  świadectwem pracy za czas po wydaniu decyzji z 11.06.2015r., organ mógł jedynie doliczyć na wniosek emeryta do stażu ubezpieczeniowego celem ponownego ustalenia świadczenia po myśli art. 108 ust. 1 ustawy emerytalnej. Nie ma  to jednak żadnego związku z obliczaniem na nowo podstawy emerytury z art. 26 w zw. z art. 25 ustawy emerytalnej. Również fakt kontynuowania zatrudnienia nie stanowi podstawy do odmowy wydania decyzji „ostatecznej”.  Nieuprawnione było zatem twierdzenie organu, że można było wydać tylko decyzję zaliczkową, a tym samym było możliwe, w tym także w związku z wnioskiem o podjęcie wypłaty świadczenia,  ponowne obliczenie podstawy emerytury. Obowiązkiem organu rentowego było, z uwagi na rozwiązanie umowy o pracę jedynie podjęcie wypłaty świadczenia. </thesis>
   <decision></decision>
   <reviser>Magdalena Beker</reviser>
   <publisher>Magdalena Beker</publisher>
   <dateOfPublication>2017-08-21 21:58:56.0 CEST</dateOfPublication>
   <dateOfLastUpdate>2017-08-21 12:44:08.0 CEST</dateOfLastUpdate>
</judgement>